Bee Box habkaptár előnyei

Bee Box habkaptár előnyei

A Paradise Honey Polisztirol kaptárainak előnyei a fa kaptárakhoz képest:

1. Hatékonyabb áttelelés

A Paradise Honey méhkas kiváló hő teljesítménye egészséges környezetet biztosít a méhek számára a hideg és a nedves tél túléléséhez. A hagyományos fa kaptárak hajlamosak a páralecsapódás kialakulására, ezért a mézelő méhcsaládoknak olyan betegségeket tesznek ki, mint a Nosema. Ezzel szemben a Paradise Honey méhkas kialakítása száraz és meleg környezetet biztosít, amely növeli a mézelő méhek túlélési arányát és egészségi állapotát.

2. Gyorsabb dinamikus tavaszi fejlődés

A viszonylagos állandó temperált hőmérséklet biztosítja a töretlen fejlődést, egy esetleges lehűlési ciklusban is, ami nagyobb termelékenységet biztosít a méztermelő szezon elején. Az egyenletes hőmérséklet biztosítja a méhanya számára a folyamatos petézést akár a keretek szélein is

3. Megnövekedik a méztermelés

Kísérletek, tesztek bizonyítják, hogy a bee-box kaptárakban termelt méz mennyisége jelentősen megnövekszik a fa kaptárakban tartott ugyanolyan erősségű méhcsaládok termelésével szemben. Sokkal kevesebb energiát és méhegyedet kell ebben az esetben a klimatizálásra használni. A felszabaduló erők a mézhordásra koncentrálódnak. A többlet termelés mennyisége nyári időszakban a 35%-ot is elérte. 

4. Higiénikus alj

Az aljzatban levő rács alkalmazásával a lehulló varroa atkák nem tudnak visszakapaszkodni a keretekre. Egy kívülről behelyezhető tálca segítségével kontrollálhatjuk a lehulló varroa atka mennyiségét

5. Csökkent súly

A Bee Box kaptárak használata során jelentősen csökkent a szállítandó súly, csökken az üzemanyagfogyás, gazdaságosabb kisebb járművek használható

6. Integrált etető fiók

A Paradise Honey kaptár etető fiókja tökéletesen integrálódik a kaptárbaba. Ez egy kényelmes 10 literes adagolót biztosít, zárt plexi fedővel, amelyet könnyű felszerelni és eltávolítani, ha etetés szükséges.

7. Kisebb rajzás

A Paradise Honey kaptár rendszer tartalmaz egy opcionálisan integrált rajzás gátló rendszert, amely telepítéskor a királynőt az alsó dobozba fészekfiókba csapdázza. A rajzás gátlót a kora tavaszi időszakban be lehet telepíteni, és a rajzási periódus letelte után eltávolítható. A kolónia megkísérli a rajzást, mivel a királynő nem képes csatlakozni a rajhoz ezért a kirajzó méhek visszakényszerülnek a kaptárba. A rajzás észlelésekor a méhésznek be kell avatkozni. Az elsődleges veszteségeket mindenképpen megakadályozza. A rajzás elkerülése révén több méztermelés eredményesebb üzleti tevékenységet eredményez.

8. Gyors könnyű összeszerelés

A fiókok összeszerelése négy darabból gyors összepréseléssel minimális ragasztó segítségével egyszerű művelet. Nem szükséges se csavar vagy szeg. Nem deformálódik, nem dagad meg, formatartó és mivel négy részből áll, ezért rugalmas, flexibilis, nem törik. Az alj és a tető sem igényel különösebb szerelést. Könnyű szállítás lapra szerelt állapotban.

9. Ergonomikus kialakítás

A fiókok mind a négy oldalán ergonomikus fül került kialakításra a könnyű kezelhetőség érdekében. Az alsó és felső peremeken a lépcsős kialakítás a fiókok stabil összeillesztéséhez. Kerekített sarkok a sérülések csökkentése érdekében.

10. Környezetvédelmi hitelesítések

A Paradise Honey EPS100 méhkas kiváló környezeti hitelesítő adatokkal rendelkezik. A mézelő méhek jólétének vitathatatlanok abban az értelemben, hogy a kolóniának olyan környezetet biztosítanak, amely inkább hasonlít egy nagy üreges fánál való élethez, amely nagy termikus tömeggel rendelkezik, hogy megvédje őket a külső elemekkel és a nedvességgel szemben. A vékonyabb falakkal ellátott fa kaptárak nagyon kevés hővédelmet nyújt a méheknek.

A habosított polisztirol előállítása során sem klorofluor-szénhidrogéneket (CFC-ket), sem hidroklorofluor-szénhidrogéneket (HCFC-ket) nem használnak. Az EPS a legkönnyebb az összes szokásos építési anyagból – ezáltal minimalizálja a nehezebb fa- és műanyag méhkasok mozgásával járó környezeti hatásokat és költségeket, különös tekintettel a kereskedelmi méhészekre, akik évente többször mozgatják a méheket. Az EPS kaptárak élettartama lényegesen hosszabb, mint a száraz rothadás és a fehér hangyák fertőzöttségétől szenvedő hagyományos fa kaptáraké. Az EPS életciklusának számos szakaszában újrahasznosítható, ideértve a gyártást is. Az összes gyártási hulladékot teljesen újrafeldolgozhatják, ha őrlik vagy granulálják granulátummá, és hozzáadják a gyártási keverékhez anélkül, hogy ez hátrányosan befolyásolja a kész EPS termék minőségét.